T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SAİMBEYLİ - Himmetli Ortaokulu

Okulumuz Kız Futsal Takımı FUTSAL turnuvasında Kozan İlçe Şampiyonu oldu.

Okulumuz  Kız Futsal Takımı  FUTSAL turnuvasında Kozan İlçe Şampiyonu oldu..Emeği geçen öğretmenlerimizi, Beden Eğitimi öğretmenimiz Halil Can'ı ve öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.

FUTSAL NEDİR? 

Açık veya kapalı alanda oynanan, futbola benzer bir şekilde ayakla oynanan futsal, kaleciler dahil 5’er kişilik iki takımın karşılaşmasıyla oynanır. En fazla 7 yedek oyuncu kenarda oturabilir.

Uruguay’da ortaya çıkan spor, 1989’da FIFA tarafından kabul edilip çeşitli uluslararası organizasyonların sayısı arttı. Türkiye’de 2005 yılında Futsal Milli Takımı kuruldu. Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde Türkiye Futsal Ligi düzenlenmekte ve İstanbul Üniversitesi SBK takımının çok sayıda şampiyonluğu bulunuyor.

Futsal Kuralları

Futsal oynanış bakımından futbol, hentbol ve basketbolu andıran bir spor. Yalnızca kalecilerin ellerini kullanabildiği sporda oyuncu değiştirme ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Takımlar, sınırsız sayıda oyuncu değişikliği yapabiliyor. Oyundan çıkan oyuncu, yeniden oyuna girebiliyor. 

Futsal saha ölçüleri konusunda farklı alternatiflere sahip. Belirlenmiş net bir saha ölçüsü yerine en az ve en fazla aralıkları verilerek standarta yakın bir sistem belirlenmiş. Uluslararası maçlarda sahanın boyu en az 38 metre, en fazla 41 metre; eni ise en az 18 metre, en fazla 25 metre olarak belirlenmiştir. Futsal kale ölçüleri ise 3 metre genişlik ve 2 metre yüksekliğe sahip. Futsal kalesinde derinlik ise en 80 santimetre olmalı. Penaltı noktası ise kaleden 6 metre uzaktadır. Her iki kalenin etrafında, futboldaki gibi bir ceza sahası bulunmaktadır. 

Futsalda bir baş hakem olmak üzere dört hakem bulunur. Futsal hakemleri arasında baş hakemin, diğer hakemlerin verdiği kararı geçersiz kılması şeklinde bir hiyerarşi bulunuyor. Hakemler; baş hakem, ikinci hakem, süre hakemi ve üçüncü hakem olarak görev dağılımı yaparlar.

Futsal kaç kişiyle oynanır sorusunun cevabı, bir kaleci, dört oyuncu olmak üzere beş kişidir. İki takımın da beşer kişiyle sahada olduğu maçta, 7’şer yedek oyuncu bulundurulabilir. 

Futsal maçı süre olarak da oynanışı gibi hızlı sona eren bir spor. İki yarıdan oluşan futsalda devreler 20’şer dakikadan oynanır. Maç uzatmaya giderse 5’er dakikadan iki yarı daha oynanır.

Futbolun aksine, futsalda takımların mola hakları bulunur. Her yarıda birer mola hakkı bulunan takımlar, bu 1 dakikalık arada taktik değişikliği ve dinlenme ihtiyaçlarını giderirler.

06-03-2024

06-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.03.2024 - Güncelleme: 06.03.2024 15:10 - Görüntülenme: 95
  Beğen | 1  kişi beğendi